Menu
“Commissie mag niet langer wachten met solidaire voorstellen rond migratie”

“Commissie mag niet langer wachten met solidaire voorstellen rond migratie”

Buitenlandse Zaken Migratie
2 min. leestijd

Europees parlementslid Kris Peeters roept samen met collega’s uit de Europese Volkspartij (EVP) de Commissie op tot een ambitieuze en solidaire wetsontwerpen rond migratie.

Kris Peeters: “De onmenselijke omstandigheden in vluchtelingenkampen en de onophoudelijke crisissfeer rond migratie tonen dat de huidige wetgeving tekort schiet. Hoewel we al jaren onder de piek van 2015 zitten, zijn er vandaag in de EU nog steeds meer dan 800,000 lopende asielaanvragen, zitten de grenslanden overvol met migranten, behandelen 5 van de 27 lidstaten een meerderheid van de asielaanvragen en slagen we er niet in om tot een efficiënt Europees grensbeheer te komen. Als we het vrij verkeer in de EU willen behouden, moet dat aangepakt worden.”

Voor de EVP moet solidariteit aan de basis van het nieuwe systeem liggen, aldus Peeters. “De Dublinregels waarbij grenslanden alle asielaanvragen moeten verwerken, loopt spaak. Dus moeten andere lidstaten een deel van de vluchtelingen overnemen of structureel bijdragen aan het grensland dat grote inspanningen levert. Verder moeten we smokkelaars die migranten uitbuiten aanpakken, procedures en asielvoorwaarden harmoniseren over de EU en een actiever buitenlandbeleid durven voeren in de landen waar veel migranten vandaan komen.”

Dit worden cruciale maanden, vindt Kris Peeters: “de migratievoorstellen van de vorige commissie zijn geblokkeerd in de Europese Raad, want zonder twijfel de grootste mislukking was van de vorige legislatuur. We kunnen het ons niet veroorloven om nogmaals te falen.”

We moeten een actiever buitenlandbeleid durven voeren in de landen waar veel migranten vandaan komen

De beleidsvisie van de EVP werd opgesteld door Europarlementsleden die in de parlementaire commissie LIBE zetelen en gisterenavond goedgekeurd door de algemene vergadering van de fractie. Het roept de Europese Commissie, in het bijzonder commissarissen Johansson en Schinas, op om zo snel mogelijk nieuwe wetsontwerpen te lanceren. De ‘EPP position paper on Asylum and Migration’ vind je hier.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters