Menu
Kris Peeters vertegenwoordigt grootste fractie in onderhandelingen tussen EU en UK

Kris Peeters vertegenwoordigt grootste fractie in onderhandelingen tussen EU en UK

Brexit

Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) zal de EVP-fractie vertegenwoordigen in de vernieuwde UK Coordination Group (UKCG) die instaat voor de post-Brexit-onderhandelingen tussen het Europees Parlement en het Verenigd Koninkrijk. Peeters hoopt dat de onderhandelingen tot een evenwichtig akkoord zullen leiden.

De UKCG neemt het werk over van de Brexit Steering Group en zal de standpunten van het Europees Parlement overbrengen aan de Britse onderhandelaars. Kris Peeters zetelt namens de fractie van de Europese Volkspartij en zal EU-onderhandelaar Michel Barnier bijstaan in gesprekken over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU.

Peeters, die verheugd is deze taak op zich te nemen, heeft duidelijke breekpunten voor de onderhandelingen tussen beide partijen: “Het VK kan enkel toegang hebben tot de Europese markt wanneer we een gelijk speelveld uitbouwen, onder meer inzake sociaal en milieubeleid, belasting, staatssteun en consumentenbescherming.”

Wanneer de UKCG en de Britse onderhandelaars tot een akkoord komen, zal het Europees Parlement haar goedkeuring moeten geven. Peeters: “Nu het VK niet langer lid is van de Unie, kan het niet profiteren van de gunstige regels tussen de lidstaten. Boris Johnsons' ambities mogen dan wel uitermate hoog liggen, de EVP zal te allen tijde de Europese belangen verdedigen. Het optimaal functioneren van de eenheidsmarkt staat hierbij voorop. De omvang en nabijheid van de Britse handel met Vlaanderen, moet bovendien via een gelijk speelveld verlopen”, vervolgt Peeters.

Verder wil Peeters ook harde garanties van het VK inzake de implementatie van het Withdrawal Agreement. Dit is essentieel voor het vertrouwen tussen de Britten en de Unie. Peeters: “De klok tikt verder en tot hiertoe hebben we onvoldoende signalen gekregen uit Londen. Politieke verklaringen van Johnson moeten ook vertaald worden in klare beleidslijnen. Het Europees Parlement wacht voorlopig nog steeds op verdere ontwikkelingen. De UKCG zal toezien op een overkoepelend partnerschap en hoopt dat deze vorm van samenwerking zal leiden tot gemeenschappelijke ambities.”

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters