Menu
Kris Peeters wordt voorzitter NAVO-delegatie Europees Parlement

Kris Peeters wordt voorzitter NAVO-delegatie Europees Parlement

Defensie
3 min. leestijd

Kris Peeters voorzitter NAVO-delegatie Europees Parlement

Europees parlementslid Kris Peeters is op 26 september unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van de delegatie voor de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). Naast 29 landen, stuurt ook het Europees Parlement een delegatie naar de plenaire bijeenkomst van de NAVO.

Kris Peeters: “Mijn opdracht als delegatieleider van het Europese parlement is duidelijk: de problemen die onze eigen grenzen overstijgen aanpakken waar dat het best lukt. Een daadkrachtige militaire samenwerking blijft in deze woelige tijden onmisbaar. De grote militaire spanningen zoals het conflict in Syrië, het Midden-Oosten en Oekraïne vragen oplossingen die we met de Europese Unie alleen niet kunnen aanleveren. De NAVO zal voor de Europese Unie ook nog belangrijker worden nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie wil verlaten. De volwaardige partner worden binnen de NAVO. De eerste stappen werd reeds in het vorige mandaat gezet met o.a. de oprichting van een Europees Defensie Fonds. Als voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement is het belangrijk dat we tot evenwichtige strategieën komen waarbij de belangen van Europa ten volle worden meegenomen.”

De eerstvolgende zitting van de Plenaire Vergadering van de NAVO gaat door van 11 tot 14 oktober in London.

De Parlementaire Vergadering van de NAVO is een interparlementair orgaan dat bestaat uit wetgevers uit 29 lidstaten van de Alliantie en 13 geassocieerde leden, waaronder het Europees Parlement. Het verleent een speciale status aan het Europees Parlement waarvan de vertegenwoordigers het recht hebben om de plenaire vergaderingen van de Vergadering bij te wonen, seminars en vergaderingen van de commissies van de Vergadering, kunnen spreken en de teksten voorstellen.

De Algemene Vergadering is vooral een forum voor discussies over belangrijke beveiligingskwesties en uitdagingen waarmee het trans-Atlantische partnerschap wordt geconfronteerd. Door coördinatie tussen lidstaten te verbeteren, komt er sneller een gemeenschappelijk standpunt over beleid en strategieën. De oprichting van de Vergadering weerspiegelde de wens van de wetgevers om inhoud te geven aan het Verdrag van Washington, dat vertrekt van de idee dat de NAVO de praktische uitdrukking was van een fundamenteel politieke trans-Atlantische alliantie van democratieën.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters