Menu
“Nederland mag Belgische ondernemers niet discrimineren bij Corona-maatregelen.”

“Nederland mag Belgische ondernemers niet discrimineren bij Corona-maatregelen.”

Economie

Morgen stemt het Europees Parlement over het zogenaamde Corona Response Investment Initiative. Een steunpakket van €37 miljard waar landen gebruik kunnen van maken om o.a. de zelfstandigen in moeilijkheden te ondersteunen.

Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V) merkt echter discriminatie bij onze Noorderburen op. De Nederlandse regering stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten, maar bepaalde grensgemeentes eisen de Nederlandse nationaliteit. “Dit is absoluut onaanvaardbaar,” stelt Europees Parlementslid Kris Peeters, “Nederland kan Belgische ondernemers niet discrimineren bij Corona-maatregelen. Terwijl Nederlandse ondernemers in België wel gebruik kunnen maken van maatregelen zoals het overbruggingskrediet.”

De voormalige UNIZO-baas werd op de hoogte gesteld door tal van ondernemers uit grensgemeenten die nul op het rekest kregen bij hun steunaanvraag in Nederland. “Zowel de Europese Commissie als de Nederlandse overheden heb ik ingelicht,” laat Kris Peeters weten, ”Ik verwacht dat dit snel uitgeklaard wordt. Ondernemers in de grensstreek mogen niet tussen schip en wal vallen.”

Nederlandse ondernemers met een bedrijf in België kunnen wel aanspraak maken op de steunmaatregelen in ons land. “Het lijkt me logisch dat wie belastingen betaalt aan een land daar ook iets voor terugkrijgt in tijden van nood,” stelt Europees Parlementslid Kris Peeters.

Zo is er eergisteren nog een extra versoepeling in ons land voorzien. De voorwaarde als hoofdverblijfplaats in België is tijdelijk niet van toepassing op overbruggingsrecht in kader van corona-crisis. In Nederland is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers niet toegankelijk voor zij die niet woonachtig zijn in Nederland.

 

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters