Menu
Gratis 0800 nummer moet Europees bereikbaar zijn

Gratis 0800 nummer moet Europees bereikbaar zijn

- Straatsburg
Economie
2 min. leestijd
Download

Europees Parlementslid Kris vraagt samen met zijn EVP-collega’s van het Comité Interne Markt en Consumentenbescherming aan de Commissie om snel werk te maken van een Europees gratis 0800-nummer.

Kris Peeters: “Veel mensen kennen het gratis 0800-nummer, wat velen niet weten is dat men enkel naar 0800 kan bellen vanuit hetzelfde land. Vanuit België kunnen we dus niet bellen naar een Frans of Nederlands 0800-nummer. Wanneer bijvoorbeeld een familielid in een Frans ziekenhuis belandt na een ski-ongeval kan dit tot vervelende situaties leiden. We vragen de Commissie om snel werk te maken van een algemeen Europees 0800-nummer dat vanuit alle landen bereikbaar is.”

Toelichting

De interne markt voor telecommunicatie is reeds sterk uitgewerkt, zo bestaat het EU-noodnummer 112 en regelt de Europese Telecommunicatiecode onder andere het behoud van telefoonnummer wanneer iemand van telecomoperator verandert. Recent schaften we de hoge roamingprijzen af in de EU en werd bellen naar een ander EU land veel goedkoper. Verdere stappen blijven echter essentieel. Eén van de noodzakelijke stappen is de harmonisering van het 0800-nummer.

Het 0800 is een gratis nummer dat vaak gebruikt wordt door klantendiensten, verzekeringsdiensten of gemeenten. Ook ziekenhuizen gebruiken regelmatig dit nummer als contactnummer waarnaar familieleden van patiënten kunnen bellen om informatie te vragen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het 0800-nummer niet bereikbaar is in een grensoverschrijdende situatie. Zo is het voor Belgen bijvoorbeeld niet mogelijk om vanuit België naar een Frans of Nederlands ziekenhuis met 0800-nummer te bellen om informatie te vragen over familieleden die daar zijn opgenomen naar aanleiding een vakantieongeval.

Ook wanneer de consument in het buitenland iets koopt, op vakantie of via een webshop, kan het gebeuren dat hij niet kan bellen naar de klantendienst van de verkoper. Dit leidt tot een beperking van de rechten van de consument omtrent veiligheid, informatie en garantie.

Download artikel
test.rtf (pdf)
Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters