Menu
Parlement eist één universele oplader voor smartphones

Parlement eist één universele oplader voor smartphones

Economie Ondernemen

Kris Peeters heeft samen met verschillende collega’s een resolutie ingediend inzake de universele oplader voor mobiele telefoons, tablets, e-booklezers... De resolutie werd op 30 januari 2020 met een grote meerderheid goedgekeurd.

Kris Peeters: “Na de debatten van 13 januari 2020 hebben we samen met collega’s over de partijgrenzen heen een resolutie uitgewerkt om de Commissie te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Na 10 jaar erover te praten is het nu dringend tijd dat een universele oplader voor smartphones en andere apparaten wordt verplicht. Dergelijke oplader is zowel een zegen voor het gebruiksgemak van consumenten als voor het milieu. Volgens studies kan een universele oplader tot 51.000 ton aan elektronisch afval per jaar uitsparen.

Het Europees Parlement voert al jaren campagne voor een universele oplader voor mobiele toestellen zoals smartphones tablets, e-booklezers. Ondanks de inspanningen van de Europese Commissie hebben de vrijwillige overeenkomsten tussen de spelers uit de industrie niet geleid tot concrete resultaten.

Op basis van een in 2014 aangenomen richtlijn vraagt het Parlement met haar resolutie aan de Commissie om harde verplichtingen op te leggen aan de verschillende producenten inzake een universele oplader. Dergelijke oplader is essentieel voor het gebruiksgemak en om de gigantische hoeveelheid elektronisch afval terug te dringen.

Daarnaast vraagt het Parlement dat de verkoop van smartphones en opladers wordt gesplitst zodat de consument niet verplicht is om bij de aankoop van een smartphone ook een nieuwe oplader te kopen. Dit mag er natuurlijk niet toe leiden dat de opgetelde prijs voor smartphones en oplader stijgt. Ook vraagt de resolutie extra initiatieven om de inzameling en recyclage van elektronisch afval sterk te verhogen.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters