Menu
Europese coronamaatregelen moeten met spoed goedgekeurd worden

Europese coronamaatregelen moeten met spoed goedgekeurd worden

Economie Milieu Ondernemen

Peeters roept op voor spoedzitting om Europese Corona-maatregelen te laten goedkeuren

De Europese Commissie werkt momenteel de klok rond aan nieuwe voorstellen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. “Momenteel werkt de Europese Commissie aan een wetgevingsvoorstel om de opslag van medische hulpmiddelen te regelen,” weet Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V),”Ik drong eerder deze week aan op een Europese aanpak na de Belgisch-Duitse spanningen over geblokkeerde vrachtwagens met beschermkledij.”

De Europese Commissie onderzoekt de opties voor een gezamenlijke aankoop en voorraadbeheer. “We verwachten nu snel een uitgewerkt pakket van maatregelen dat het Europees Parlement moet goedkeuren,” stelt Europees Parlement Kris Peeters, ”Echter roep ik op om deze goedkeuring door versnelde procedures te laten goedkeuren. Het reglement laat een spoedzitting toe.”

Naast de maatregelen over de medische beschermkledij kondigde de Europese Commissie eerder deze week maatregelen aan om de KMO’s te ondersteunen. “Echter betreft het geen nieuw fonds,” stelde Kris Peeters vast, “Het betreft niet gespendeerd geld uit de reeds toegewezen middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Als je weet dat Vlaanderen reeds alle uitgaven netjes heeft gepland, is de maatregel een lege doos.”

Het pakket van Europese maatregelen omvat naast de reeds genoemde ook nog maatregelen om het probleem van de lege vluchten aan te pakken. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen riep het Europees Parlement en de Raad op om snel werk te maken van de goedkeuring. Met Europees Parlementslid Kris Peeters heeft ze alvast een bondgenoot om vaart te zetten achter de maatregelen.

ACHTERGROND

De Europese Commissie besliste zonet dat het onderstaande dringende Corona-maatregelen zal aannemen:

Communication on economic stability (ECON)

Proposal amending the regulation on airline time slots (TRAN)

Proposal for a regulation amending the regulation on European Investment Fund (ECON)

Commission implementing decision amending decision on medical stockpiling capacities (ENVI)

Common Provision Regulation (REGI) to allow a 7.5 bn aid. Dit omvat de gisteren aangekondigde KMO-steun gefinancierd door niet-gespendeerde structurele Fondsen. Echter beschikt Vlaanderen hier niet meer over.

Planning

De rapporten zouden door de parlementaire commissie worden aangenomen op 23 maart

Aangenomen worden op een extraordinaire plenaire op 25 maart (vermoedelijk tussen 15u – 17u)

De Raad zal de maatregelen aannemen op de Europese Raad op 26 maart

Procedure Europees Parlement

Het EP zal werken volgens de urgentieprocedure volgens artikel 51 of 163 van het Reglement.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters