Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen geeft vandaag haar eerste ‘State of the Union’ in het Europees parlement. Haar prioriteiten in deze crisistijd zijn voltreffers, vinden Europarlementsleden Kris Peeters en Cindy Franssen, ‘maar de daden moeten ook volgen.’
Kris Peeters: ‘Change by design, not by destruction’ vat het volledig samen. Met een pandemie, Brexit, klimaatsveranderingen en een vastgelopen migratiesysteem zijn de uitdagingen enorm. De EU moet hierin steeds de leiding nemen in plaats van te ondergaan. Neem het klimaat: de verhoogde ambitie om tegen 2030 CO2-uitstoot te verminderen met 55% is helemaal de juiste. Naast steun van de Europese bedrijfswereld die hier volop in meegaat, moeten we kijken hoe we internationaal druk kunnen zetten om de omschakeling naar een duurzame samenleving te versnellen. De aangekondigde CO2-importheffing zorgt er bijvoorbeeld voor dat goed presterende bedrijven in de EU geen ongelijk speelveld krijgen met bedrijven buiten de EU die niet aan milieuvereisten moeten voldoen.
Ook Cindy Franssen steunt de plannen: “Voor mij legt Von der Leyen absoluut de juiste prioriteiten: sociaal, duurzaam en innovatief. Werken moet lonen, waardoor een Europees kader voor minimumlonen echt een must is. Samen met een sterk opvangnet van tijdelijke werkloosheid, bouwen we verder aan een echte sociale Unie. De sterke nadruk op collectieve onderhandelingen is daarbij cruciaal. Ook de ambitieuze, maar haalbare klimaatdoelstellingen, met de nodige middelen voor strategische investeringen, moet de lidstaten op scherp stellen.”
Pandemie
De huidige pandemie stelt ook de EU voor problemen, erkent Europarlementslid Kris Peeters. “Eerlijk is eerlijk: de Coronacrisis heeft ons allemaal overvallen. Geen enkel land was voldoende voorbereid en daar moeten we lessen uit trekken. Een strategische voorraad medisch materiaal moet ten alle tijden beschikbaar zijn. Ook de criteria voor reizen zoals de kleurencodes, de zoektocht naar een vaccin en de contact tracing app moeten we Europees met spoed regelen.
Cindt Franssen: “Von der Leyen wil bouwen aan een sterke Europese gezondheidsunie. Dit zal ons in staat stellen om bij een volgende crisis kordater op te treden. Ook het herdenken van de bevoegdheidsverdeling op vlak van gezondheidszorg zal ongetwijfeld op tafel komen. Naast een nieuw Europees agentschap voor biomedisch onderzoek, belooft Von der Leyen een versterkte rol voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding en het Europees Geneesmiddelenbureau. Een eerste belangrijke opdracht voor de Europese Unie is de ontwikkeling en de uitrol van een vaccin. Door gezamenlijk in te zetten op een veilig vaccin dat voor iedereen toegankelijk is, kunnen we levens redden!”