Menu
Toegang tot de Europese markt vraagt garanties

Toegang tot de Europese markt vraagt garanties

Economie Brexit

Op woensdag 20 mei werd de opinie van Europees parlementslid Kris Peeters voor een nieuw EU-VK-akkoord over de interne markt goedgekeurd in de parlementaire commissie Interne markt en Consumentenveiligheid. Kris Peeters: “Vooraleer we een nieuw akkoord met de Britten sluiten, moeten we garanties krijgen. Momenteel zien we deze niet. Ten eerste is het belangrijk dat de werking van de interne markt niet ondermijnt wordt. Bedrijven moeten een gelijk speelveld hebben. Ten tweede moeten de consumenten beschermd worden. En ten derde moeten onze kmo’s makkelijke toegang krijgen tot de Britse markt.

“Momenteel zien we weinig vooruitgang in de onderhandelingen tussen de EU en het VK,” stelt Kris Peeters vast, “Maar het is belangrijk dat het nieuwe akkoord tussen de EU en het VK voldoende garanties biedt.” Echter ontstond er vandaag en gisteren een harde briefwisseling tussen de Europese onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Frost.

“Hoopvol is dit natuurlijk niet. Nochtans is het Europees standpunt steeds hetzelfde geweest”, zegt Kris Peeters, “Het terugtrekkingsakkoord moet correct worden uitgevoerd vooraleer er een nieuw akkoord kan komen.” Een heikel punt is de speciale grensregeling tussen Groot-Brittannië, Noord-Ierland en lerland. Deze bepaalt waar en wanneer een bedrijf belastingen moet betalen. “Deze regeling met ‘twee grenzen’ zorgt voor onduidelijkheid,” weet Kris Peeters, ”Maar de politieke situatie ligt er nog steeds gevoelig zodat we geen harde grens kunnen invoeren. Maar het is aan de Britten om duidelijkheid te verschaffen over hoe ze de grens nu gaan controleren.”

Verder blijft consumentenbescherming een heikel punt in vrijhandel. “Als de Britten producten willen invoeren, moeten die veilig zijn. We kunnen niet toelaten dat de Britten minderwaardig producten importeren” stelt Kris Peeters.

Als laatste punt benadrukt de voormalige UNIZO-baas het belang van een eenvoudige markttoegang voor kmo’s. “Onze kmo’s exporteren bijzonder veel naar het Verenigd Koninkrijk. Niet in het minst verse groenten en andere voedingswaren. Deze bedrijven mogen niet de dupe worden van ellenlange wachtrijen aan de grenzen.”

Hoewel de onderhandelingen momenteel in een impasse zitten, is de publicatie van de ontwerpteksten door het VK een hoopvol signaal. “Hopelijk zullen in de laatste uren van de transitieperiode cruciale beslissingen worden genomen en gaan we alsnog de goede richting om een nieuw akkoord te sluiten voor de ambitieuze deadline van 31 december.”

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters