Menu
Kris Peeters en Pascal Arimont: “Snelle hulp voor Belgische bedrijven bij no-deal Brexit.”

Kris Peeters en Pascal Arimont: “Snelle hulp voor Belgische bedrijven bij no-deal Brexit.”

- Straatsburg
Brexit
3 min. leestijd

In september schreven enkele Europarlementsleden, waaronder Pascal Arimont (CSP-EVP), in een gezamenlijke brief aan David Sassoli, Voorzitter van het Europees Parlement, om Belgische bedrijven snel hulp te kunnen bieden in geval van een no-dealuittreding. Deze brief kwam er op initiatief van Kris Peeters (CD&V-EVP).

Maandagavond werd dergelijke bijstand van het solidariteitsfonds ter stemming voorgelegd aan de parlementscommissie Regionaal Beleid (REGI). Pascal Arimont, die het voorbereidend werk op zich genomen had, bereikte een meerderheid in deze commissie (33 voor, 0 tegen, 4 onthoudingen).

Onzekerheden omtrent vertrek VK

“Als Belgische afgevaardigden zijn we bezorgd voor de gevolgen van de Brexit voor ons land. Het huidige gedrag van Britse regering zorgt voor grote onzekerheden. Belgische ondernemingen, die economisch nauw verbonden zijn met het VK, zouden hierdoor hard getroffen kunnen worden.

Volgens een effectenbeoordeling zal België bij de drie meest betrokken landen van de EU-27 behoren. Een harde Brexit zou kunnen leiden tot een verlies van 2.35 procent van het bnp, wat ongeveer 42.000 banen in ons land betreft.

Door de urgente situatie - het is nog steeds onduidelijk of de Brexit deal wordt aangenomen in het Britse Parlement - moeten we rekening houden met verschillende scenario’s om nadien snel te kunnen handelen.

Als het VK vertrekt zonder regeling, zal België in de problemen komen. Onze kmo’s, die zich niet zo snel kunnen aanpassen als grote ondernemingen, hebben dringend hulp nodig. Daarom zijn we blij dat we deze maatregelen erdoor gekregen hebben”, aldus Kris Peeters en Pascal Arimont.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters