Menu
Vereenvoudiging btw-regels voor kmo’s leidt tot meer handel

Vereenvoudiging btw-regels voor kmo’s leidt tot meer handel

Economie Ondernemen

Op woensdag 15 januari 2020 zal het Europees Parlement haar rapport goedkeuren over de hervorming van de btw-regels voor kmo’s.  De hervorming breidt de btw-vrijstelling uit voor kmo’s wanneer zij in andere lidstaten actief zijn en vereenvoudigt de aangifteprocedure.

Kris Peeters: “Door de ingewikkelde regels rond btw zijn veel kmo’s terughoudend om in andere lidstaten hun producten of diensten aan te bieden. Met de uitgebreide vrijstelling en vereenvoudigde btw-aangifte wordt het voor kmo’s gemakkelijker om aan alle regels correct toe te passen. Naar verwachting zal de kost voor kmo’s om te voldoen aan de btw vereisten met 18% dalen en zal de grensoverschrijdende handel met 13,5% toenemen. Europa moet kmo’s ondersteunen, niet dwarsbomen met allerlei ingewikkelde regels. Een efficiënt en duidelijk kader is essentieel voor de groei van onze bedrijven.” 

Door dit voorstel zullen de nalevingskosten voor kmo’s naar verwachting met 18% dalen (56,1 miljard euro per jaar, tegenover 68 miljard euro per jaar nu). De grensoverschrijdende handelsactiviteiten van kmo’s binnen de EU zullen naar verwachting met 13,5% toenemen.

Kmo’s worden geconfronteerd met proportioneel hogere btw-nalevingskosten dan grote bedrijven. Het voorstel van de Commissie hervormt de btw-regels voor kleine bedrijven teneinde de administratieve lasten en de nalevingskosten voor kmo’s te verminderen. Hierdoor genieten de kmo’s van een duidelijk en eenvoudig fiscaal kader voor de ontwikkeling grensoverschrijdende handel in de Europese Unie.

De btw-vrijstelling voor micro-bedrijven (voor België een omzet kleiner dan 25.000 euro) zal worden uitgebreid. Momenteel geldt deze enkel wanneer zij actief zijn in hun eigen land. De voorgestelde hervorming maakt deze btw-vrijstelling ook van toepassing voor bedrijven die in andere lidstaten actief zijn zolang hun totale omzet niet meer dan 100.000 euro bedraagt. Daarnaast zullen bedrijven met een omzet kleiner dan 2 miljoen euro kunnen profiteren van vereenvoudigde nalevingsregels. De nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 1 januari 2025.

Om verdere administratieve vereenvoudiging voor het kmo’s te bereiken, vraagt het Parlement aan de Commissie om een onlineportaal op te zetten waar kmo’s die van de vrijstelling in een andere lidstaat gebruik willen maken, zich kunnen registreren. Daarnaast moet een uniek loketsysteem worden opgezet waar kleine ondernemingen hun btw-aangiften kunnen indienen voor de verschillende lidstaten waar zij actief zijn.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters