Menu
Illegale handel huisdieren moet stoppen

Illegale handel huisdieren moet stoppen

Economie Milieu

Het Europees Parlement heeft afgelopen week een resolutie goedgekeurd over de bescherming van huisdieren. Het belangrijkste punt betreft de verplichte registratie van elk dier om zo illegale handel tegen te gaan.

Kris Peeters: “Als hondenliefhebber ligt het lot van huisdieren mij nauw aan het hart. We moeten er alles aan doen om het illegaal kweken van honden, katten of andere huisdieren, die vaak in erbarmelijke omstandigheden geboren worden, te stoppen. Daarnaast is het ook vaak onduidelijk of de dieren wel effectief alle nodige vaccins hebben gekregen. Een verplicht registratiesysteem voor elk dier met onder andere herkomst en medische gegevens is essentieel om malafide praktijken te voorkomen.

Het vrij verkeer binnen de EU maakt het vrij rondreizen met huisdieren mogelijk. Bijvoorbeeld hondenkwekers in Oost-Europese landen maken daar misbruik van. Ze kweken honden zonder rekening te houden met het welzijn van de dieren of met beschermende maatregelen voor dier en mens. Daarna worden de huisdieren te jong geëxporteerd naar andere lidstaten.

Omdat de kwekers de exacte leeftijd van de dieren niet vermelden, is het onduidelijk of de dieren wel correct zijn gevaccineerd. Een rabiësvaccin voor honden werkt pas zodra de hond 12 weken oud is. Als zo’n puppy al wordt vervoerd als het 8 weken oud is, kan die vaccinatie nog niet werken.

Het Europees Parlement stelt voor dat alle lidstaten huisdieren op dezelfde manier registreren. Die gegevens komen dan in gekoppelde databanken waardoor elke lidstaat de afkomst van dieren kan controleren.

Meest gelezen
© 2024 Kris Peeters