Op woensdag 15 januari heeft het Europees Parlement een standpunt ingenomen over de klimaatplannen van de nieuwe Europese Commissie, die vorige maand werden voorgesteld.
Europarlementslid Kris Peeters (CD&V): “Met de Green Deal geven we het startschot om de omschakeling naar een klimaatneutrale samenleving in 2050 te realiseren, de opwarming van de aarde tot 1,5 °C te beperken en een enorm verlies aan biodiversiteit te voorkomen. Als we willen dat dit een Europees succesverhaal wordt, moeten we zorgen voor voldoende financiering en efficiënte maatregelen. De ‘impact assessment’ van maatregelen en de focus op een gelijk en eerlijk speelveld voor alle lidstaten en ondernemingen, niemand zal zich kunnen verstoppen. Daarnaast is het ook belangrijk om onze ondernemingen, die grote investeringen doen om te voldoen aan de opgelegde milieueisen, te beschermen tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland door de introductie van een CO2-importheffing. Zo heeft ArcelorMittal nog recent 7,5 miljoen geïnvesteerd in meer dan 27000 zonnepanelen. Met verschillende maatregelen hebben zij hun CO2-uitstoot per ton staal vermindert met 22% ten opzichte van 1990. Het kan dan niet zijn dat bedrijven uit China of Turkije staal veel goedkoper op de Europese markt kunnen brengen zonder dat zij een gelijkwaardige inspanning leveren voor het milieu.”
Ook wat landbouw betreft is Peeters positief. "Met deze resolutie wordt er een enorme klimaat-inspanning gevraagd van onze landbouwers. Echter is het positief dat de resolutie benadrukt dat de landbouwer hiervoor vergoed moet worden. Stilaan rijpen de geesten dat het meest duurzame voedsel nog steeds in Europa wordt geproduceerd. Vlaanderen is een koploper op het vlak van duurzame technieken voor voedselproductie. Door haar efficiëntie verkleint zij de milieu-impact. Dat de resolutie letterlijk verwijst naar deze nieuwe technieken is positief. Vlaanderen moet met de Green Deal de kans grijpen om zijn knowhow te verspreiden over de hele EU."
In Europa moeten dagelijks meer dan 500 miljoen monden gevoed worden. Het is essentieel om onze lokale boeren te ondersteunen via onder meer korte-keten landbouw, zo wordt transport tot een minimum beperkt. Daarnaast onderzoeken we ook verder de mogelijkheden van genetisch gemanipuleerde gewassen, deze kunnen de opbrengst per hectare landbouwgrond exponentieel verhogen. Aan het einde van de keten zullen we meer aandacht besteden aan het vermijden van voedselverspilling. In de Europa leidt voedselverspilling tot een verlies 143 miljard euro en een uitstoot van 170 miljoen ton CO2.”
Een ander belangrijk aspect zijn de investeringen in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën. Kris Peeters: “Naast snelle maatregelen om onze voetafdruk te beperken zal Europa ook tientallen miljarden investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Hiervan moet België gebruik maken, we hebben de mogelijkheden en de bedrijven om het voortouw te nemen in de ontwikkeling van baanbrekende toepassingen. Dit kan ook een boost betekenen voor de creatie van hightech jobs”