Waterbus geldt nu officieel als openbaar vervoer: werknemers kunnen vergoeding aanvragen

ANTWERPEN - Werknemers die met een waterbus naar het werk gaan, hebben ook recht op een terugbetaling van hun kosten voor woon-werkverkeer. Dat blijkt uit een advies van de Nationale Arbeidsraad aan federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die opgetogen reageert. “Ik zie verdere groeimogelijkheden voor woon-werkverkeer over het water”, zegt hij.

Sinds 2013 zijn Brussel en ­Vilvoorde via het Zennekanaal verbonden door een waterbus. Dit jaar begon ook Antwerpen met waterbussen via de Schelde om de mobiliteitsproblemen op de Antwerpse Ring te verminderen. Momenteel varen er al twee waterbussen op het zuidelijke traject naar Hemiksem. Volgend jaar komen daar nog eens twee waterbussen bij op het traject noordelijk van de Scheldestad.

Onduidelijkheid over regels

Maar hoe zit dat met de regeling rond het woon-werkverkeer? Wie bijvoorbeeld met de auto, het openbaar vervoer of de fiets naar het werk komt, kan daarvoor – vaak afhankelijk van de cao – een terugbetaling krijgen van de werkgever. Of men kan de kosten van het woon-werkverkeer deels als werkingskosten aftrekken via de belastingaangifte.

“Het was onduidelijkheid of die waterbussen binnen de regels rond de vergoeding van woon-werkverkeer vielen”, zegt minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

“Ik heb daarom een advies gevraagd aan de Nationale Arbeidsraad. Die is van oordeel dat woon-werkverkeer met waterbussen, net zoals met ander openbaar vervoer, vergoed moet worden.” Het belangrijkste is dus dat volgens de Nationale Arbeidsraad een waterbus valt onder openbaar vervoer.

Peeters is opgetogen over het ­advies. “Waterbussen worden steeds interessanter. Nu er duidelijkheid bestaat over de terugbetaling, zie ik verdere groeimogelijkheden voor woon-werkverkeer over het water.”

14.000 passagiers per maand

Ook de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is tevreden met het advies “waarop al lang werd gewacht”. “Maandelijks stappen gemiddeld 14.000 passagiers op de waterbus in Antwerpen. Heel wat reizigers gebruiken voor deze snelle woon-werkverplaatsing nu al een persoonlijk abonnement. We merken ook interesse bij de bedrijven en zijn met verscheidene ondernemingen aan het onderhandelen. Voor de werkgevers die hebben gewacht met de aankoop van abonnementen voor hun werknemers, is er nu duidelijkheid over de terugbetaling.”
Gisteravond was nog onduidelijk of ook Financiën al op de hoogte was van het advies. Volgens ­Peeters betekent het advies sowieso dat werknemers in 2018 op hun belastingbrief de kosten kunnen inbrengen als openbaar ­vervoer.

Voor artikel online GAZET VAN ANTWERPEN KLIK HIERNAAST

Datum
29 november, 2017
Bron
GAZET VAN ANTWERPEN
ARTIKEL DOOR PAUL VERBRAEKEN
FOTO KPS

ARTIKEL ONLINE KLIK HIER

Werknemers die met een waterbus naar het werk gaan, hebben ook recht op een terugbetaling van hun kosten voor woon-werkverkeer.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/FOTO%20WATERBUS_NS.jpg">