Verplicht de werknemers niet om buiten de werkuren mails of telefoontjes te beantwoorden.

Verplicht de werknemers niet om buiten de werkuren mails of telefoontjes te beantwoorden. Dat is een van de voorstellen die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) doet om de strijd tegen het toenemende aantal burn-outs aan te gaan.

Op dit moment zitten meer dan 120.000 Belgen langer dan een jaar ziek thuis, veel van hen omwille van een burn-out. Volgens het kabinet-Peeters is het aantal mensen dat langdurig van het werk afwezig is tussen 2005 en 2015 met zelfs tachtig procent gestegen.  Minister van Werk Peeters wil daarom afspraken maken met de werkgevers en de vakbonden. Concreet wil hij met de sociale partners samenzitten over "deconnectie", om naar Frans voorbeeld werknemers het recht te geven om buiten de kantooruren niet meer op hun werkmails te moeten antwoorden of bereikbaar te zijn voor hun baas.

Coaches inschakelen

Daarnaast wil Peeters in elke sector "een pool van stress- en burn-outcoaches" die werknemers met spanningsklachten moeten begeleiden en uitval door burn-out moeten voorkomen. Het zou dan gaan om professionele begeleiders, met een specifieke kennis van de sector in kwestie.  Zij moeten de werknemers met klachten begeleiden, maar "ook en vooral preventief werken door een dreigende burn-out tijdig te herkennen", zegt Peeters. De financiering kan volgens de minister met een deel van de vormingsmiddelen of het budget voor risicogroepen binnen de ondernemingen. "Het aanpakken van burn-outs is een van de grote uitdagingen van deze tijd", vindt Peeters. Volgens de minister vergt de problematiek een "allesomvattende aanpak". Preventie binnen de werkomgeving komt daarbij op de eerste plaats, maar ook gepaste begeleiding van wie toch een burn-out krijgt, is belangrijk, klinkt het.  

Datum
24 november, 2017
Bron
VTM
NIEUWS

ZIE ONDERAAN VTM NIEUWS

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

 Dat is een van de voorstellen die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) doet om de strijd tegen het toenemende aantal burn-outs aan te gaan.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/GN-TEL-MAILS.jpg">