Peeters en Marghem draaien verhoging van sociaal tarief energie terug

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters en minister van energie Marie Christine Marghem, bevriezen het sociaal tarief voor energie terug tot op het niveau van vóór 1 februari. De ministerraad bekrachtigde die beslissing vandaag.

Kris Peeters: “Het is de eerste keer dat we zo een sterke stijging hebben gezien van het sociale tarief voor elektriciteit en aardgas. We draaien de prijsstijging nu terug zodat sociale verbruikers niet geconfronteerd worden met hogere kosten. Sociale verbruikers zullen voor elektriciteit en aardgas dezelfde prijzen betalen als ze voor 1 februari deden.”

Marie Christine Marghem: “Het is de taak van deze regering om de sociale kloof verder te dichten en daartoe alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de minstbedeelden te helpen.”

Het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas wordt volgens vaste regels tweemaal per jaar berekend door de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas (CREG). Door de stijging van de elektriciteitsprijzen en

aardgasprijzen in de voorbije maanden, kende het sociaal tarief een aanzienlijke stijging bij de herberekening op 1 februari.

Ministers Peeters en Marghem overlegden maandag met de CREG en vroegen haar een advies over hun ontwerp van ministerieel besluit dat voorziet in de retroactieve bevriezing van het sociaal tarief op het niveau van vóór 1 februari. Gisteren bracht de dat CREG advies uit. Vandaag keurde de ministerraad het ontwerp goed. Beide ministers zullen het ontwerpbesluit nu nog met de Gewesten bespreken en voorleggen aan de Raad van State.

Het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas wordt retroactief teruggedraaid tot voor de prijsstijging van 1 februari. Sociale verbruikers zullen dus niet meer geconfronteerd worden met de eerder aangekondigde prijsstijgingen.

De CREG zal later ook nog een advies afleveren rond hoe een forse stijging van de sociale tarieven in de toekomst kan vermeden worden.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
15 februari, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Kris Peeters en Marie Christine Marghem, bevriezen het sociaal tarief voor energie terug tot op het niveau van vóór 1 februari.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/sociaal_tarief.jpg">