Kris Peeters overlegt met retailsector rond prijsverschillen met buurlanden

Vice-eersteminister en minister van economie en consumenten Kris Peeters zal met de retailsector overleggen over de prijsverschillen die bestaan tussen supermarkten in ons land en in de buurlanden.

Kris Peeters: “Het rapport van het Prijsobservatorium toont aanzienlijke prijsverschillen tussen supermarkten in België en de buurlanden. Verschillende factoren spelen daarbij een rol, zoals de inkoopprijs en reglementering. Ik nodig de retailsector uit voor overleg om samen met hen te kijken hoe de prijsverschillen kunnen worden aangepakt. Verder wil ik de problematiek van territoriale leveringsbeperkingen aankaarten bij de Europese Commissie. Die beperkingen verstoren namelijk die eerlijke concurrentie. Tot slot zal ik de Belgische Mededingingsautoriteit laten nagaan of delen van onze regelgeving de marktwerking belemmeren.”

Uit een studie van het Prijsobservatorium blijkt dat de prijzen voor identieke producten in België in 2017 fors hoger lagen dan in Duitsland (13%), Nederland (13%) en Frankrijk (9%). Het prijsverschil blijkt nog te zijn opgelopen ten opzichte van de laatste studie in 2013. Verschillende factoren zoals BTW en accijnzen, maar ook inkoopprijzen en reglementering, kunnen die verschillen verklaren.

Territoriale leveringsbeperkingen

In een relatief klein land als België is het voor supermarkten moeilijker om gunstige aankoopprijzen –en voorwaarden te onderhandelen. Bovendien speelt in kleine Europese landen het probleem van territoriale leveringsbeperkingen. Dat zijn belemmeringen die leveranciers organiseren om de invoer uit andere landen te ontmoedigen en op die manier hogere prijzen te kunnen aanrekenen.

Kris Peeters: “Op het niveau van de Benelux wordt momenteel een onderzoek gevoerd naar territoriale leveringsbeperkingen. Met de conclusies van dat onderzoek zullen we naar de Europese Commissie stappen. Territoriale leveringsbeperkingen zijn een grensoverschrijdend probleem enkel op Europees niveau kan worden aangepakt.”

Reglementering

Volgens de OESO is de retailsector in België sterker gereglementeerd dan in de buurlanden. In 2012 nam de Belgische Mededingingsautoriteit de reglementering al eens onder de loep, maar die analyse is ondertussen verouderd. Minister Peeters zal de Belgische Mededingingsautoriteit daarom vragen om haar onderzoek naar die sector uit 2012 te actualiseren. Kris Peeters: “Als blijkt dat bepaalde regels de marktwerking ernstig belemmeren, moeten we kijken hoe we dat kunnen rechtzetten.”

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Datum
13 maart, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Kris Peeters zal met de retailsector overleggen over de prijsverschillen die bestaan tussen supermarkten in ons land en in de buurlanden.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/banner-supermarkt.jpg">