Kris Peeters leidt samen met Prinses Astrid missie van 283 naar Mexico om economische relaties te verbeteren

Vice-eersteminister en minister van buitenlandse handel Kris Peeters neemt van maandag 18 februari tot donderdag 21 februari samen met Prinses Astrid als delegatieleider deel aan de economische zending om de handelsrelatie met Mexico te verbeteren.

Kris Peeters: “Met deze economische missie willen we de handelsrelaties met Mexico verbeteren. Tijdens mijn bezoek aan Mexico afgelopen jaar was het bijna 10 jaar geleden dat een Belgische minister nog een bezoek bracht aan het Mexico. Mexico is de tweede grootste economie van Latijns Amerika en de 15de grootste economie wereldwijd. Het potentieel voor onze bedrijven is enorm en de grote belangstelling voor de zending toont dat ook onze bedrijven dat erkennen. 140 individuele bedrijven en 230 zakenmensen, dat is samen met de officiële delegatie goed voor 283 deelnemers. De laatste gelijkaardige missie naar Mexico dateert van 2009 en telde toen 82 deelnemers. De timing van de missie zit ook goed, omdat er nu volop onderhandeld wordt over een ambitieus handlesakkoord tussen Mexico en de Europese Unie. Dat zal opnieuw heel wat mogelijkheden voor Belgische bedrijven met zich meebrengen.”

Enkele punten uit het programma:

    *   Om potentiële contracten te bespreken, organiseren we een Business Forum voor 400 Belgische en Mexicaanse zakenmensen en beleidsmakers..

    *   Om de Belgische expertise in sporttechnologie op de kaart te zetten, organiseren we met de Agoria-Belgian Sports Technology Club een voetbal- en sportevent in aanwezigheid van oa Jean-Marie Pfaff.. Er wordt ook een eerbetoon gebracht aan het ‘casa hogar’ project van de Rode Duivels van 1986. Casa Hogar is een thuis voor de opvang en opvoeding van kansarme kinderen in Toluca, Mexico.

    *   In het kader van het het actieplan ‘business and human rights’ van de federale regering, bespreken we corruptie-bestrijding en eerlijk zakendoen op het ‘Responsible Business Conduct in Mexico’-overleg.

    *   De export van peren naar Mexico is nog niet mogelijk. Met een Bilateraal onderhoud met de Mexicaanse tegenhanger van het FAVV (Senasica) en vervolgens ook met de Mexicaanse minister van landbouw, willen we de drempels voor die export wegnemen.

    *   Momenteel heeft AWDC een klein deel van de diamantenmarkt in Mexico, maar het potentieel van de diamanthandel is groot. Mede omdat heel wat diamanten via de Verenigde Staten onrechtstreeks uit Antwerpen geïmporteerd worden. Daarom stimuleren we de export van diamanten naar Mexico.

    *   Samen met de Gewesten trekken we Mexicaanse investeerders aan door de troeven van België als investeringsland onderlijnen.

    *   Het Jazz concert “Belgian jazz manouche meets Mexican beats” wil de culturele banden tussen België en Mexico aanhalen. Daarmee zetten we ook onze eigen culturele organisaties, specifiek de BOZAR, in de verf voor een publiek van 450 man.

    *   Belgische bedrijven brengen we samen met het VBO in contact met de Mexicaanse overheid om een mogelijke samenwerking te bespreken. Zo krijgen ook zij een kans om die contracten binnen te halen.

    *   Belgische bedrijven brengen we in contact met het grote overheidsbedrijf Pemex om contracten en samenwerkingen te bespreken.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
18 februari, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Vice-eersteminister en minister van buitenlandse handel Kris Peeters neemt van ma 18 februari tot do 21 februari samen met Prinses Astrid als delegatieleider deel aan de economische zending om de handelsrelatie met Mexico te verbeteren.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/mexico-city_0.jpg">