Kris Peeters laat extra kosten bij ticketverkoop Tomorrowland onderzoeken

Vice-eersteminister en minister van consumenten Kris Peeters heeft zijn administratie de opdracht gegeven om een onderzoek te voeren naar prijstransparantie bij de ticketverkoop van Tomorrowland.

Kris Peeters: “Mijn diensten hebben de voorbije dagen een aantal klachten ontvangen over de ticketverkoop van Tomorrowland. Uit een eerste analyse blijkt dat er inderdaad problemen zijn. Wie tickets bestelt, krijgt bovenop de vermelde ticketprijs allerlei bijkomende kosten per ticket aangerekend. De consument moet op het einde van de rit een pak meer betalen dan hij verwacht. Ik heb de Economische Inspectie opdracht gegeven om een onderzoek te voeren naar de praktijken.”

Het festival Tomorrowland rekent bovenop de ticketprijs servicekosten (van € 4,75 voor gewone tickets en € 8,00 voor tickets met camping) en zogenaamde treasure case fees aan (van minstens € 11,50). Beide kosten worden aangerekend per ticket.

Kris Peeters: “Ticketprijzen moeten all-in zijn. Alle kosten die verband houden met het ticket moeten erin opgenomen zijn.

Alleen kosten die niet aan een individueel ticket kunnen gelinkt worden, zoals servicekosten voor de boeking of verzendingskosten, of kosten die facultatief zijn, kunnen afzonderlijk worden aangerekend. Die aanvullende kosten moeten van in het begin van het boekingsproces duidelijk gemaakt worden.”

De Economische Inspectie voert in opdracht van minister Kris Peeters een onderzoek. De inbreuken kunnen leiden tot boetes van tot 80.000€. Dat bedrag kan oplopen tot 200.000€ als er sprake is van kwader trouw.

Kosten voor elektronisch betalen verdwijnen

In het verleden werden vaak ook bijkomende kosten aangerekend voor het gebruik van elektronische betaalmiddelen. Als gevolg van de Europese richtlijn PSD II zullen handelaars geen kosten meer mogen aanrekenen voor het gebruik van de meest courante bankkaarten bancontact, Maestro, Visa en Mastercard. De omzetting van de Europese richtlijn is momenteel bezig en zal in de eerste helft van dit jaar worden uitgevoerd.

Voor persbericht in PDF zie hiernaast

Datum
5 februari, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Kris Peeters heeft zijn administratie de opdracht gegeven om een onderzoek te voeren naar prijstransparantie bij de ticketverkoop van Tomorrowland.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/tomorrowland_NS_0.jpg">