Kris Peeters bereikt akkoord voor 
export van peren naar Mexico

Vice-eersteminister en minister van buitenlandse handel Kris Peeters heeft met de Mexicaanse autoriteiten een akkoord bereikt voor de export van Belgische peren. Tijdens ontmoetingen met SENASICA, de Mexicaanse tegenhanger van het FAVV, en Dr. Victor Villalobos, de Mexicaanse minister van Landbouw, heeft minister Peeters stond een betere toegang voor producten uit de Belgische voedingsindustrie hoog op de agenda.

Kris Peeters: “We hebben met Mexicaanse autoriteiten een akkoord bereikt over de export van Belgische peren naar het land. Dit is goed nieuws voor de sector gezien het Russische embargo op invoer van peren uit België. Daarnaast werken we verder om de markttoegang voor andere Belgische voedingsproducten te verbeteren. Het potentieel voor onze bedrijven is enorm, dus we hebben er alle baat bij om de bestaande drempels te verlagen, ook voor pluimvee, appels, varkensvlees en andere.”

Peren

België is gekend om zijn productie van kwaliteitsperen en Belgische bedrijven zijn vertrouwd met de wereldwijde export ervan. Tijdens de ontmoeting met de minister van Landbouw in Mexico heeft minister Peeters een akkoord bereikt over de export van peren voor de Mexicaanse markt.

Het FAVV is sinds mei 2017 met haar Mexicaanse tegenhanger Senasica in onderhandeling omtrent de voorwaarden voor de export van Belgische peren naar Mexico. Deze hebben dus resultaat gegeven en de export van peren kan dus binnenkort van start.

Appels

Net zoals bij peren, is er ook voor verse appelen een grote markt in Mexico waar minister Peeters graag op

wil inspelen. Er loopt nu bij Senasica een technisch onderzoek om de toegang te vergemakkelijken.

Pluimvee

Er is een grote vraag in Mexico naar pluimveevlees. Minister Peeters heeft de vraag van de Belgische pluimveevleessector om de marktoegang naar Mexico te verbeteren ook uitgebreid besproken met de Mexicaanse minister van Landbouw. Het FAVV neemt nu de eerste stappen. We hopen in de volgende maanden een Mexicaans inspectieteam te kunnen verwelkomen in België om te tonen hoe we de voedselveiligheid van pluimveevlees garanderen.

Varkensvlees

Als laatste grote dossier, werkt minister Peeters ook aan de export van varkensvlees naar Mexico. In december 2017 heeft Senasica een audit uitgevoerd in het kader van die export van varkensvlees naar Mexico, met het oog op een uitbreiding van de lijst met erkende bedrijven.

Ondertussen is de export van varkensvlees niet mogelijk omdat Mexico een embargo heeft uitgevaardigd sinds een geval van Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld bij wilde everzwijnen in september 2018. België heeft maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus te beperken en besmetting van de varkenssector te vermijden. Minister Peeters en het FAVV geven in alle transparantie toelichting van de situatie en de genomen maatregelen, die in lijn zijn met de Europese aanpak en voorschriften. En werken op deze wijze aan mogelijke export op termijn van varkensvlees naar Mexico s te nemen

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
19 februari, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Kris Peeters heeft met de Mexicaanse autoriteiten een akkoord bereikt voor de export van Belgische peren.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/peren.jpg">