Kris Peeters: “Weg naar volledige tewerkstelling is ingezet”

De weg naar de volledige tewerkstelling is ingezet, zo blijkt uit prognoses van het Federaal Planbureau.

Kris Peeters: “Vorig jaar zei ik dat we de ambitie moeten hebben om volledige tewerkstelling te bereiken. Deze weg is duidelijk ingezet. Ons beleid zorgt voor voldoende extra jobs om de ambitie van volledige tewerkstelling tegen 2029 te realiseren. Met een extra duw moet 2025 zelfs mogelijk zijn.”

Minister Kris Peeters stelde in juli vorig jaar dat ons land de ambitie moest hebben om een situatie van volledige tewerkstelling te bereiken. Daarvan is sprake als de werkloosheid minder dan 3 procent bedraagt. Binnen dat percentage zitten dan mensen die pas afgestudeerd zijn en wat tijd nodig hebben om werk te vinden, of wie zich tussen twee jobs bevindt. Soms wordt ook uitgegaan van 4 procent, om voldoende buffer te hebben om vacatures in te vullen.

In 2017 bedroeg de werkloosheidsgraad 7,2 procent en het Federaal Planbureau verwacht dat die zal terugvallen tot 5,3 procent in 2023. Als de daling aan hetzelfde ritme wordt verdergezet, wordt de volledige tewerkstelling in 2029 behaald.

Kris Peeters: “Een job hebben geeft mensen kansen. Het is daarom dat de huidige regering van het creëren van nieuwe banen een centrale prioriteit maakte. Met verschillende maatregelen hebben we de jobcreatie een boost gegeven. Denk maar aan de taxshift, het wegwerken van de loonhandicap met de buurlanden en de wet werkbaar en wendbaar werk. Deze legislatuur zullen er in totaal 259.000 jobs bijgekomen zijn. Een volledige werkgelegenheid op middellange termijn ligt binnen handbereik.”

Als bijlage het persbericht in PDF en de grafiek

Datum
20 maart, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Grafiek Werkloosheidsgraad

Grafiek KLIK HIER

De weg naar de volledige tewerkstelling is ingezet, zo blijkt uit prognoses van het Federaal Planbureau.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/Arbeidsmarkt-22.jpg">