FIPRONILCRISIS - KRIS PEETERS VERLENGT TIJDELIJKE WERKLOOSHEID WEGENS OVERMACHT MET ÉÉN MAAND

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters verlengt de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen ten gevolge van de fipronilcrisis, met één maand tot eind september. Hiermee komt hij tegemoet aan vragen uit de sector.

In de maand augustus maakten 5 bedrijven gebruik van deze mogelijkheid, samen goed voor 126 betrokken werknemers. Dat blijkt uit cijfers van de RVA.

Kris Peeters: “Er zijn nog steeds bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de fipronilcrisis. Het is belangrijk dat we deze bedrijven én de mensen die er werken ondersteunen. Door tijdelijke werkloosheid toe te staan, kunnen zij een moeilijke periode overbruggen en hun toekomst veilig stellen.”

De fipronilcrisis heeft in sommige bedrijven geleid tot een tijdelijke onmogelijkheid om sommige werknemers te werk te stellen, bijvoorbeeld door de blokkering van het bedrijf of door een tekort aan grondstoffen in de voedingsindustrie. Deze tijdelijke onmogelijkheid kan, in de gevallen waarin de werkgever ter goeder trouw handelde, gekwalificeerd worden als een geval van overmacht.

De werkgever die overmacht inroept moet een dossier indienen bij het werkloosheidsbureau bevoegd voor de vestigingsplaats van de onderneming, met daarin het bewijs dat:

  •     hij zorgvuldig gehandeld heeft en dus niet    verantwoordelijk is voor de werkloosheid;

     

  •     het hierdoor onmogelijk is de met naam genoemde    werknemers tewerk te stellen gedurende de vermelde    periode, mede omdat geen andere werkzaamheden    uitgevoerd kunnen worden.

     

In de maand augustus hebben 5 bedrijven gebruik gemaakt van deze mogelijkheid: 3 in de regio Turnhout, 1 in de regio Hasselt en 1 in de regio Roeselare. In totaal gaat het over 126 werknemers. Eén bedrijf was daarbij goed voor 91 werknemers.

Vandaag blijkt het economisch leed in de sector nog steeds niet geleden. Er zijn nog steeds bedrijfsblokkeringen en verderop in de keten – in de handel – kampen sommige bedrijven met tekorten in de aanvoer. Daarom heeft Kris Peeters beslist de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid in te roepen naar aanleiding van deze crisis, te verlengen met één maand, tot eind september.

Kris Peeters: “Uiteraard blijven we de situatie nauw opvolgen. De volksgezondheid gaat altijd voor, maar ik hoop dat alle bedrijven snel opnieuw op volle kracht kunnen draaien. In tussentijd kan tijdelijke werkloosheid voor sommige bedrijven soelaas brengen.”

Datum
1 september, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht in PDF KLIK HIER

Kris Peeters verlengt de mogelijkheid om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen ten gevolge van de fipronilcrisis.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/fipronileieren_NS.jpg">