FESTIVALS LEVEN ARBEIDS- EN VRIJWILLIGERSWETGEVING GOED NA

Sociale inspecteurs leggen nadruk op sensibiliseren festivalorganisatoren

Graspop Metal Meeting is van start gegaan, meteen het begin van het festivalseizoen. Festivals draaien op de inzet van betaalde krachten, maar ook door duizenden vrijwilligers. Dankzij sensibilisering door sociale inspecteurs, ligt het aantal inbreuken op de arbeids- en vrijwilligerswetgeving ieder jaar erg laag.

Kris Peeters: “Festivals behoren ondertussen tot ons culturele erfgoed. We zijn waarschijnlijk het land met de meeste festivals per vierkante kilometer. Zonder vrijwilligers zouden die festivals onbetaalbaar zijn. Vrijwilligers staan aan de inkom, verkopen drank, houden toezicht over de ingangen, verkopen bonnen, zorgen voor de recyclage standen, of zien als steward toe op de veiligheid. De sociale inspecteurs van de RVA sensibiliseren festivals over de wetgeving. De aanpak werkt, want er zijn weinig inbreuken.”

 

In heel België vinden elke zomer honderden muziekfestivals plaats. Duizenden betalende krachten en vrijwilligers leiden de festivals in goede banen. De sociale inspecteurs van de RVA, die onder bevoegdheid vallen van minister van werk Kris Peeters, zien erop toe dat ook bij die evenementen de arbeidsregels worden nageleefd.

Kris Peeters: “Festivals worden evengoed georganiseerd door een grote onderneming als door de lokale jeugdbeweging. Heel het jaar door doet een kleine ploeg de voorbereiding, maar tijdens het festival zelf is er een grote nood aan extra werkkrachten. We merken dat er nood is bij de organisatoren aan informatie over de arbeids- en vrijwilligerswetgeving. Dat is dan ook de eerste taak van de sociale inspecteurs, organisatoren sensibiliseren over wat mogelijk is en wat niet. De inspecteurs van de RVA werken daarbij trouwens samen met inspecteurs van andere diensten.”

In bijlage het persbericht

Datum
16 juni, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Sociale inspecteurs leggen nadruk op sensibiliseren festivalorganisatoren

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/Graspop-Metal-Meeting-Logo_NS.jpg">