Drie plussen in werkgelegenheid: werkzaamheid boven 70%, helft 55-plussers aan het werk en werkloosheid onder 6 procent

In het derde kwartaal van 2018 werden drie plussen geboekt op vlak van werkgelegenheid, zo blijkt uit cijfers van Statbel.

Vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters: “We zijn er in geslaagd om aanzienlijk meer mensen aan het werk te krijgen. Voor het eerst zijn meer dan 70 procent van de Belgen tussen de 20 en 65 jaar aan de slag. En ook steeds meer 55-plussers werken. De helft van hen is aan het werk en dat gebeurde nooit eerder. De werkloosheid daalt ondertussen verder en ligt onder de 6 procent. Dat is heel goed nieuws, maar de krapte op de arbeidsmarkt blijft een probleem. Er waren in het derde kwartaal 149.180 openstaande vacatures. Daarom moeten we verdergaan met de uitvoering van de Arbeidsdeal. Ik hoop dat we dat de komende maanden samen met het Parlement kunnen doen.”

In het derde kwartaal van 2018 waren 70,1 procent van de 20- tot en met 64-jarigen aan het werk. Dat is een stijging van 1,1 procentpunt tegenover vorig jaar. Na jaren van stilstand, is de werkzaamheidsgraad sinds 2017 in stijgende lijn.

Nu wordt voor het eerst wordt de grens van 70 procent overschreden. Kris Peeters: “We zijn nog niet aan de Europese doelstelling van 73,2 procent werkende Belgen tegen 2020, maar we zijn op goede weg.”

Het aantal 55-plussers dat werkt stijgt spectaculair. In 2014, werkte maar 42,7 procent van hen. Ondertussen is dat gestegen tot 50,4 procent. Voor het eerst is de helft van de 55-plussers aan het werk.

En ook de werkloosheid daalt verder. Terwijl de werkloosheidsgraad in 2014 nog 8,6 procent bedroeg, is dat nu nog maar 5,9 procent. Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de regio’s. In Vlaanderen ligt de werkloosheid op 3,4 procent en is er quasi volledige tewerkstelling. In Wallonië ligt de werkloosheid op 8,4 procent en in Brussel bedraagt ze 13,9 procent.

Kris Peeters: “Vorig jaar zei ik dat we de ambitie moeten hebben om volledige tewerkstelling te bereiken. Deze weg is duidelijk ingezet. Ons beleid zorgt voor voldoende extra jobs om de ambitie van volledige tewerkstelling in de komende 10 jaar mogelijk te maken.”

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
20 december, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

In het derde kwartaal van 2018 werden drie plussen geboekt op vlak van werkgelegenheid, zo blijkt uit cijfers van Statbel.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/3%20PLUS%20bis_0.jpg">