Brexit High Level Group steunt voorlopig akkoord maar alertheid geboden

Op initiatief van vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters kwam de High Level Brexit Group vandaag samen. De groep steunt het voorlopige akkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars op 13 november hebben bereikt.

Kris Peeters: “Het voorlopige akkoord is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet. Ze zorgt voor een transitiefase die tijd geeft om een toekomstige relatie met Groot-Brittannië te onderhandelen. Toch is het nog lang niet zeker dat het akkoord effectief goedgekeurd zal worden. Daarom moeten onze bedrijven zich blijven voorbereiden op alle scenario’s, dus ook een ‘no-deal’ scenario. We hebben een Brexit Impact Scan gelanceerd die al door meer dan 5.000 bedrijven is gebruikt en we organiseren roadshows om kmo’s te helpen om de gevolgen van de brexit in te schatten.”

Het voorlopig akkoord voorziet onder meer een transitiefase tot eind 2020, een periode die nog verlengd kan worden. Verder bevat ze een aanzet van een politieke verklaring over de toekomstige relatie en een backstop indien er geen akkoord wordt gevonden over die relatie. De Brexit High Level Group feliciteert EU-onderhandelaar Michel Barnier, die de groep herhaaldelijk is komen briefen tijdens het proces en duidelijk rekening heeft gehouden met de Belgische economische belangen. Het voorlopige akkoord is volgens de groep een goede basis om de onderhandelingen over een toekomstige relatie met Groot-Brittannië te voeren.

Toch is de goedkeuring van het akkoord nog lang niet zeker. De overheid en het bedrijfsleven moeten zich daarom voorbereiden op alle mogelijke uitkomsten. Volgens onderzoek van de Brexit High Level Group kan een no-deal voor ons land leiden tot 2,2 miljard EUR aan bijkomende tarieven en een verlies van meer dan 40.000 jobs.

In september lanceerde minister Peeters daarom een Brexit Impact Scan om kmo’s te helpen om na te gaan wat de gevolgen voor hen zijn. Die werd ondertussen al 5.451 gebruikt (de Nederlandstalige versie 4.146 keer, de Franstalige versie 1.305 keer). Daarnaast laat minister Peeters de FOD Economie 15 roadshows organiseren om kmo’s te sensibiliseren over de gevolgen van de brexit. De roadshows worden georganiseerd in samenwerking met ondernemingsorganisaties en de gewesten. Afhankelijk van de regio, wordt ingegaan op de gevolgen voor specifieke sectoren en wordt samengewerkt met partners zoals de douane en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen.

De Brexit High Level Group stelt zich tot doel creatief na te denken over hoe Belgische ondernemingen het best omgaan met de impact van de brexit. Ze bestaat uit vertegenwoordigers van de Nationale Bank, het Federaal Planbureau en de Brexit Task Force van de FOD Economie en wordt voorgezeten door graaf Paul Buysse.

Voor persbericht in PDF klik hiernaast

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
20 november, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

Op initiatief van Kris Peeters kwam de High Level Brexit Group vandaag samen.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/brexit_NS.png">