Belgische wijnproductie stijgt in 2017

Na een tegenvallend wijnjaar in 2016, steeg de Belgische wijnproductie in 2017 opnieuw met 12 procent. Vooral de productie van schuimwijn zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

Kris Peeters: “België wordt steeds meer een wijnland. In 2017 werd in ons land 845.078 liter wijn geproduceerd, dat is meer dan een verdubbeling op slechts vijf jaar tijd. Dat heel wat van onze wijnen erkend worden via verschillende Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) of Beschermde Geografische aanduidingen (BGA), toont aan dat ook de kwaliteit van onze wijn op een indrukwekkende manier blijft evolueren.”

Nadat de Belgische wijnproductie in 2015 een absoluut record bereikte van 1.025.499 liter, kende de productie in 2016 een terugval tot 753.030 liter als gevolg van slechte weersomstandigheden. In 2017 was er opnieuw beterschap. De productie steeg met 12 procent tot 845.078 liter. Toch waren ook in 2017 de weersomstandigheden niet optimaal. De productie had te lijden onder het vriesweer van april 2017.

Vlaanderen nam 471.650 liter voor zijn rekening, Wallonië 373.428 liter.

De belangrijkste Belgische wijn is schuimwijn, in 2017 goed voor 345.036 liter (41 procent), gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40 procent). Rode wijn (16 procent) en rosé (3 procent) nemen veel kleinere aandelen in.

Wijnboeren

Het aantal wijnbouwers blijft toenemen. In 2014 ging het nog om 96 wijnbouwers, in 2017 waren dat er 129. De oppervlakte steeg van 192 hectare in 2014 tot 341 hectare vorig jaar.

Beschermde Oorsprongsbenamingen

Verschillende Belgische wijnen genieten van een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of een beschermde geografische aanduiding (BGA). In Vlaanderen is er bijvoorbeeld de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn. In Wallonië gaat het bijvoorbeeld om de Vin des Côtes de Sambre et Meuse.

In 2017 werd 386.263 liter wijn erkend volgens een BOB of BGA. Het ging om wijnen van de oogstjaren 2013 tot en met 2016.

Als bijlage het persbericht in PDF en het schema

Datum
4 april, 2018
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Na een tegenvallend wijnjaar in 2016, steeg de Belgische wijnproductie in 2017 opnieuw met 12 procent.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/wijn-1453906158758-1150x647.jpg">