Belgisch Economie zou 0.6% stijgen door tariefvrij handelsakkoord met VS

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters is tevreden met de goedkeuring van de raadsbesluiten en onderhandelingsrichtlijnen voor de Europese Commissie over de afbouw van tarieven op industriële goederen met de VS.

Kris Peeters: “De Belgische Economie zou 0.6% stijgen door tariefvrij handelsakkoord met VS. De onderhandelingsrichtlijn over de afbouw van tarieven is daarom een positieve en belangrijke stap de n handelsoorlog tussen de VS en de EU te vermijden. Zo een handelsoorlog kent alleen verliezers: de Amerikaanse tarieven op staal en aluminium en de Europese tegenmaatregelen hebben nu al negatieve effecten aan weerskanten van de Atlantische Oceaan. We moeten absoluut vermijden dat er bijkomende tarieven zouden komen op andere producten, zoals auto’s. Het is dus een goede zaak dat er verder wordt gesproken tussen de EU en de VS.”

De cijfers zijn duidelijk: de VS zijn onze vijfde handelspartner. In 2018 werd voor meer dan 20 miljard EUR geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Een studie die minister Kris Peeters op 30 september 2016 voorstelde toonde aan dat het afschaffen van alle tarieven op goederen tussen EU en VS het Belgische BBP met 0,6% zou doen toenemen. Ook de verlaging van administratieve en douanekosten zou een positief effect hebben op onze welvaart.

Deze cijfers tonen aan dat een open economie als België alles te winnen heeft bij open en eerlijke vrijhandel met de VS. Ons land moet dan ook ijveren voor een constructieve dialoog tussen de EU en de VS in de plaats van verder oplopende handelsspanningen. Minister Kris Peeters betreurt daarom dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Franse Gemeenschap hebben verhinderd dat België het onderhandelingsmandaat kon goedkeuren. Het gaat in tegen de belangen van onze bedrijven en onze werknemers en zendt een verkeerd signaal.

Als bijlage het persbericht in PDF

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
15 april, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

 Kris Peeters is tevreden met de goedkeuring van de raadsbesluiten en onderhandelingsrichtlijnen voor de Europese Commissie over de afbouw van tarieven op industriële goederen met de VS. 

 
" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/HANDELSAKKOORD.jpg">