België bij Europese kopgroep in strijd tegen webshops namaakgoederen

In 2017 sloot de FOD Economie 3.060 websites die namaakproducten verkochten. Dat gebeurde in het kader van een grootschalige internationale operatie van Europol en 26 landen.

Kris Peeters: “België is heel actief op het vlak van het aanpakken van webshops van namaakgoederen. Ons land zet daar heel bewust op in om consumenten te beschermen en de eerlijke concurrentie te vrijwaren. Van de 20.520 websites die dit jaar wereldwijd werden geblokkeerd, werden meer dan 3.000 websites gesloten door België. De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan snellere procedures voor het blokkeren van websites. Die betere procedures werpen nu hun vruchten af. We bevinden ons in de Europese kopgroep.”

De FOD Economie heeft dit jaar in het kader van de internationale actie ‘In Our Sites’ (1), 3.060 domeinnamen gesloten. Het gaat om websites die eindigen op “.be” of “.eu” en namaakgoederen verkopen. Door de sluiting van de domeinnaam worden de websites ontoegankelijk. Er werden dit jaar meer domeinnamen gesloten dan in 2016. Toen ging het om 2.599 domeinnamen. In 2015 werden 328 websites gesloten.

De stijging van het aantal geschrapte domeinnamen in 2016 en 2017 is te verklaren door de actieve opsporing van namaakwebsites met .be- en .eu-domeinnamen. Daarnaast werkt de FOD Economie met informatie die het krijgt van ondernemingen die instaan voor de registratie van domeinnamen (zogenaamde registrars) en met meldingen via het Meldpunt van de federale overheid. Buitenlandse domeinnamen waartegen meldingen werden ontvangen, worden via Europol doorgegeven aan de andere deelnemende autoriteiten.

De namaakproducten die de gesloten websites verkochten waren vooral schoenen, kleding en textiel, lederwaren, juwelen, horloges en accessoires.

(1) Deelnemers: Europol, US National Intellectual Property Rights Coordination Centre en 26 landen: Albanië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Colombia, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hong Kong – China, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Moldavië, Noorwegen, Peru, Portugal, Roemenië, Servië, Spanje, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten.

Gekaapte websites

Al enkele jaren wordt een fenomeen waargenomen waarbij verlopen domeinnamen opgekocht worden en gekoppeld worden aan webshops met namaakgoederen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een handelaar vergeet de domeinnaam van zijn website te verlengen. De domeinnaam in kwestie wordt opgekocht door oplichters en gekoppeld aan een webshop met namaakgoederen. Een nietsvermoedende klant die naar de website surft, wordt doorgestuurd naar de webshop met namaakgoederen.

Kris Peeters: “De actieve opsporing van namaakwebsites zorgt ervoor dat dergelijk websites vaak niet lang online blijven, maar toch is het altijd beter om te voorkomen dan om te genezen. Handelaars kunnen hun domeinnaam beter op tijd verlengen. Als een dergelijke situatie zich toch voordoet kunnen handelaars dat best melden via het Meldpunt van de federale overheid. Alle internetgebruikers kunnen via die weg trouwens namaakwebsites melden.”

TIPS VOOR DE CONSUMENT: HOE NAMAAK ONLINE HERKENNEN?

Namaakwebsites zien er steeds professioneler uit en hanteren steeds vaker normale prijzen. Daardoor lijken het aannemelijke aanbiedingen voor de consument. Deze tips kunnen helpen om zulke websites te herkennen:

  •     Controleer de contactgegevens van de onderneming. Elke webshop moet deze vermelden, maar een namaakwebsite heeft meestal alleen maar een contactformulier of e-mailadres. Als je nergens informatie vindt over het bedrijf dat achter de website zit, koop je er beter niets.

  •     Ga op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die website.

  •     Bekijk de website grondig. Oogt de website niet zo professioneel als je mag verwachten van een bekend merk, wees dan extra waakzaam.

Consumenten en ondernemingen kunnen namaak en websites die namaak verkopen melden op het Meldpunt van de federale overheid https://meldpunt.belgie.be

Voor persbericht in PDF en Meldpunt klik hiernaast

Datum
27 november, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

MELDPUNT

MELDPUNT KLIK HIER

In 2017 sloot de FOD Economie 3.060 websites die namaakproducten verkochten.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/webshop_NS.png">