AANPAK BURN-OUTS - KRIS PEETERS MAAKT WERK VAN BURN-OUT-COACHES EN RECHT OP DE-CONNECTIE

Burn-outs zijn een groeiend menselijk en maatschappelijk probleem. Meer dan 120.000 mensen zitten langer dan een jaar ziek thuis, waarvan een aanzienlijk deel met een burn-out. Vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters plant extra maatregelen.

Kris Peeters: “Het aanpakken van burn-outs is een van de grote uitdagingen van deze tijd. We hebben het allemaal druk, zowel thuis als op het werk. Het evenwicht tussen werk en privé vinden en behouden is moeilijk. Mensen weten niet wat eerst te doen, ze verliezen de controle, en daarmee ook hun bevlogenheid. En voor ze het weten, zitten ze ziek thuis. Het vermijden en oplossen van burn-outs vergt een allesomvattende aanpak. Ik wil de bestaande maatregelen uitbreiden met stress- en burn-out-coaches en wil de sociale partners vragen om afspraken te maken over een recht op de-connectie.”

Tussen 2005 en 2015 is het aantal mensen die meer dan een jaar ziek thuis zitten met 80% gestegen. In 2005 ging het nog om 68.272 mensen, in 2015 waren het er 122.825. 35% van hen heeft een psychosociale of mentale problematiek en nog eens 30% een musculoskeletale aandoening, zoals (lage) rug- of nekpijn. Vaak blijken deze problemen trouwens niet volledig van elkaar gescheiden: stress of emotionele belasting kan immers resulteren in problemen zoals burn-out of depressie, maar kan ook leiden tot stressgerelateerde nek- en rugpijnen.

Die problematiek veroorzaakt niet alleen veel menselijk leed, maar ook een gigantische maatschappelijke kost. De totale kost van de arbeidsongeschiktheid wordt voor 2017 geschat op 7,96 miljard euro. Daarmee overstijgt die kost voor het eerst in de geschiedenis de kost van de werkloosheidsuitkeringen.

In bijlage het persbericht

Datum
20 juni, 2017
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

Persbericht KLIK HIER

Burn-outs zijn een groeiend menselijk en maatschappelijk probleem.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/burnout-GEVAAR.jpg">