348 ondernemingen keerden innovatiepremie uit aan werknemers in 2018

In 2018 keerden 348 ondernemingen een innovatiepremie uit aan werknemers die met een creatief idee voor de dag kwamen om een product of een productieproces te verbeteren. De Kamercommissie sociale zaken gaf afgelopen vrijdag groen licht om het systeem van innovatiepremies te verlengen tot eind 2020.

Kris Peeters: “Innovatie is ontzettend belangrijk voor een onderneming. Heel vaak komen ideeën voor het verbeteren van producten of processen van werknemers die er elke dag mee bezig zijn. Het geeft op zich al veel voldoening dat je als werknemer innovaties kan aanleveren, maar het is natuurlijk ook mooi dat je daar een financiële beloning voor krijgt. De overheid stimuleert dat door dergelijke premies vrij te stellen van belastingen.”

Wanneer een werknemer een innovatie uitwerkt die een meerwaarde betekent voor de onderneming, kan de onderneming aan die werknemer een innovatiepremie toekennen. Een dergelijke premie is onbelast. De werkgever moet het gebruik van de premie melden aan de FOD Economie en aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

De Kamercommissie sociale zaken gaf afgelopen vrijdag groen licht om het systeem van innovatiepremies te verlengen tot eind 2020. Dat deed ze op basis van het Interprofessioneel Akkoord 2019-2020.

Tussen 2014 en 2018 werden 5.689 dossiers van innovatiepremies geopend door 818 ondernemingen. 94 procent van de dossiers werd effectief aanvaard. 57 procent van de ondernemingen was een kmo. De ondernemingen die de afgelopen vijf jaar de meeste innovatiepremies toekenden zijn ING Belgium (702 dossiers), CommScope Connectivity Belgium (329), NXP Semiconductors Belgium (203), CNH Industrial Belgium (192) en AGC Glass Europe (192). Eén innovatiepremiedossier kan betrekking hebben op maximaal 10 werknemers.

In 2018 werden 1.151 dossiers ingediend. Het exacte aantal werknemers dat een innovatiepremie kreeg, is nog niet bekend voor 2018. In 2016 ging het bij een gelijkaardig aantal dossiers om 2.911 werknemers, die elk gemiddeld 2.199 euro kregen.

TABEL BEDRIJVEN KLIK HIERNAAST

Soorten innovaties

De vernieuwing waarop de innovatiepremie van toepassing is kan betrekking hebben op producten, diensten, fabricatieprocessen, andere werkprocessen of op de werkomgeving. Drie kwart van de aanvragen tussen 2014 en 2018 had betrekking op het productieproces of de werkomgeving, een kwart op een product of dienst.

De meeste innovatiepremies werden toegekend binnen

de sector van de financiële diensten (14,1 procent van de dossiers), de chemische nijverheid (10,6 procent) en de groothandel (7,7 procent).

Voorbeelden

Enkele bedrijven geven toelichting over hoe zij de innovatiepremies gebruiken:

Peter Merlo, Vice-President Engineering Network Connectivity, CommScope Connectivity Belgium: “Als innovatief bedrijf in de telecommunicatiesector gebruikt CommScope Connectivity Belgium de innovatiepremie reeds geruime tijd. Het biedt een extra stimulans aan onze werknemers om creatief te zijn en ‘out of the box’ te denken. De ontwikkeling van de TENIOTM productfamilie van verbindingsmoffen voor glasvezelkabels in Fiber-to-the-Home netwerken is daar een goed voorbeeld van. Hiervoor alleen al werden 11 octrooi-aanvragen gedaan. De innovatieve aspecten zijn een snellere installatietijd en een kleiner volume van de verbindingsmoffen, belangrijke criteria voor onze klanten. De productfamilie werd inmiddels op de markt gebracht en wordt geproduceerd in de CommScope vestiging in Kessel-Lo.”

Patrick Pype, Director European Affairs at NXP Semiconductors: “NXP heeft een innovatieve draadloze communicatietechnologie ontwikkeld, de ‘Near Field Electric and Magnetic Induction’ (NFeMI). Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische inductie in het nabije veld door middel van een magnetisch veld en een elektrisch veld. Innovatiepremies werden toegekend voor deze NFeMI technologie en antennes, die door hun kleine vormfactor geschikt zijn voor verschillende Healthcare en Consumer applicaties die communicatie rond het lichaam verzorgen zoals sensor body area netwerken, smart watches, wireless earbuds enz.”

Frank Stockx, Chief Operations Officer ING België en Nederland, “Innovatie ligt nog steeds in de kern van onze strategie, zeker in deze tijden van (digitale) transformatie. In alles wat we doen, streven we naar eenvoudige en persoonlijke dienstverlening voor onze cliënten. Met de introductie van het Funding Compass, een online platform bestemd voor ondernemers die op zoek zijn naar de beste financiering voor hun project, willen wij onze ondernemers kennis laten maken met diverse financieringsmogelijkheden, zelfs deze die het puur bancaire overschrijden. Op basis van 8 eenvoudige vragen stelt een vergelijkingstabel de ondernemers de financieringsmogelijkheden voor die een oplossing kunnen zijn voor hun behoeften. Het kan daarbij zowel gaan om bancaire als niet-bancaire oplossingen: een bankkrediet, commercial finance, leasing, crowdfunding, private equity, overheidsfinanciering… en dit in heel België. Deze innovatie werd uitgewerkt door verschillende werknemers die daarvoor beloond werden met een innovatiepremie.”

Als bijlage het persbericht in PDF en het schema

Pour version française voir PDF ci-joint

Datum
11 april, 2019
Bron
Kabinet Peeters
Persbericht

PDF Persbericht KLIK HIER

Communiqué de Presse

PDF version française

TABEL

TABEL BEDRIJVEN KLIK HIER

In 2018 keerden 348 ondernemingen een innovatiepremie uit aan werknemers die met een creatief idee voor de dag kwamen om een product of een productieproces te verbeteren.

" data-share-imageurl="http://www.krispeeters.be/sites/default/files/INNOVATIE_NS.jpg">